010 477 17 77
mail@abr-online.nl
Jules Deelder

Jules Deelder werd in 1944 geboren in het grotendeels verwoeste Rotterdam. Na de middelbare school studeerde hij enkele jaren voor de akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel 'Hoort, men werpt een atoombom' en in 1963 debuteerde hij in een literair tijdschrift met het gedicht 'Leert Uw vogels kennen'. Hij werd ontdekt door Simon Vinkenoog die hem uitnodigde om op te treden in 'Poëzie in Carré' in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel 'Gloria Satoria' (1969). Diverse bundels volgden, en Deelder ging ook korte verhalen schrijven. In de jaren negentig trad hij veelvuldig op met Herman Brood en met collega-dichter Bart Chabot. Jules Deelder ontpopt zich tot een slagvaardige en alerte entertainer. Hij wordt gerekend tot de realistische dichters. Regelmatig terugkerende thema's in zijn werk zijn Rotterdam, drugs, jazz, de Tweede Wereldoorlog en Duitsland.


Naast dichter en schrijver is Deelder een performer, (jazz-)drummer, en verstokt fan van de voetbalclub Sparta. Zijn liefde voor voetbal vlamt op als zijn vader hem meeneemt naar een voetbalwedstrijd van Sparta. Zijn passie voor jazz ontwikkelt zich tot een verbazingwekkende kennis over deze muziekstijl. Al snel krijgt hij in het Rotterdamse uitgaansleven de bijnaam 'De Nachtburgemeester van Rotterdam' en wordt hij een vaste figuur in het turbulente nachtleven van deze stad. Met de theatershow "Deelder Spreekt" neemt hij de stap naar het 'Grote Theater'. De show wordt bekroond met het zilveren CJP. De theatershows volgen elkaar op de voet; "JA Deelder", "Kiezen of Deelder", "Deelder draait door", "Deelder denkt" en "Deelder leeft". Bij Veronica had hij enige tijd een eigen talkshow. 

In 1988 ontving Deelder de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2005 werd hem de Tollens-prijs toegekend voor de "grote stilistische kracht van zijn geestrijke oeuvre en zijn pionierswerk voor een moderne theatrale podiumpresentatie van poëzie", aldus het juryrapport.
Hij heeft een jazztrilogie uitgebracht; respectievelijk "Deelder draait" (2002), "Deelder draait door" (2003), en "Deelder blijft draaien" (2004) die lovende kritieken met zich meebracht. Op deze drie Cd's zocht hij de beste jazznummers uit zijn eigen Cd-collectie samen. In 2005 heeft Jules de Edison prijs ontvangen voor zijn Cd "Deelder blijft draaien".

Door de jaren heen heeft Jules Deelder alle schrijfstijlen beoefend, te weten poëzie, proza, kinderboeken, vertalingen en bewerkingen van toneelvoorstellingen. Kortom, Deelder dicht, schrijft, theatert, presenteert en is inzetbaar als DJ.